İnceleme

Batman v Superman Dawn of Justice

Yıllardır beklediğimiz ve uzun süredir çok konuşulan film sonunda geldi. Vizyona girişiyle kült bir yapım olması sebebiyle sinemaları tıka basa doldurmayı başardı. Bende şahsen büyük bir ilgi ile filme okuldan çıkar çıkmaz ilk günden gittim. Bir yanımda Man of Steel'i de daha izlememiş kuzenim diğer yanımda ise filmin adı var diye gelmiş 4-5 kişilik bir arkadaş grubu vardı. Önümdeki çocuğu hiç saymıyorum bile, bir taraflarında kurt varmış gibi debelenip durdu. Bir ara kafasına vurup "rahat dur lan s*kik" diyecektim ama kendimi zor tutum. Filme 3D seçeneği ile altyazılı olarak gittim. İşte böyle zor şartlarda izledim filmi, neyse asıl olaya girelim.

Öncelikle söylemeliyim ki bu çocukların veya olaya uzak kişilerin izleyebileceği 90 dakikalık absürt bir MARVEL filmi değil. Bu film gerçek süperkahramanların olduğu gerçek bir superkahraman filmi ve sadece ilk yarısı 88dk sürdü. Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama buradan sonrası direk filmi anlatıyor. Yani anlayacağınız eğer filmi izlemediyseniz ağır SPOİLER yersiniz benden söylemesi

Filmin ilk yarısı tamamen kişilerin birbirlerine tutumları hakkındaydı. Halkın, Batman'in, devletin Superman'e tutumu, Superman'in Batman'e tutumu vs bunun yanı sıra Batman'ide tanıma fırsatımız oldu. Malum DCEU'da ilk defa karşılaştık. Batman'in ailesinin ölümüyle beraber yaşadığı trajik olaylar şiirsel bir şekilde anlatıldı. Bu oldukça epik sahneler görmemize olanak sağladı. Bunun yanı sıra Bruce'un gördüğü rüyalarla Batman'in ruh sağlığına değinmişler fakat buna gerek var mıydı? Yoktu. Olması da kötü bir şey değil oldukça güzel kurgulanmışlardı oralarda, her ne kadar amaçsız ve bir yere bağlanmamış olsalar da kabusunda gördüğü İnjustice dışındaki o aile mezarından kan çıkması falan olsun çokta gerekli sahneler değillerdi.

İnjustice göndermesi ve ardından gelen Bruce'a Flash'tan gelen uyarı önümüzdeki Justice League filmlerinde İnjustice esintisi göreceğimize dair bir sinyal mi acaba? JL filmlerine muhtemel kötü olarak Darkseid veya Brainiac görünüyordu. Eğer bir injustice olayı yaşanırsa film 2 parttan oluşacağı için ilk partta bu olay işlenir. İkinci partta ise yaşananların düzelmesi işlenebilir ama ben böyle olacağını sanmıyorum. Belki JL filmlerinden sonra ilerleyen zamanlarda İnjustice adı altında böyle bir film görebiliriz. Flash, Bruce'a "Onun hakkında haklıydın, hep haklıydın" gibisinden bir şeyler söyledi. Bunlar direk gözleri Superman'e çevirmemize neden oldu. Acaba Supoyu Darkseid uşağı bir şekilde görecek miyiz?

KARAKTERLER
Flash
Filmde en çok beklediğimiz şeylerden biriside Justice League üyelerinin cameolarıydı. Belkide aralarından en çok dikkat çekeni ve etkileyici olanı Flash'inkiydi. Ezra Miller'in oynadığı Flash'ı izlerken Ezra'nın rolü taşıyabileceğini de gördük. Metehuman dosyasında en çok gözüme çarpan şey Flash'ın diğerlerinden daha fazla videoya sahip olmasıydı ve bize sadece en baştaki videoyu gösterdiler. Bu videoda marketteki soyguncuyu durduruşunu izledik ve DCEU'da Flash'ın epey hızlı olacağına da şahitlik ettik fakat videoda da gördüğümüz üzeri henüz ortalarda bir Flash yok daha çok güçlerini yeni kazanmış bir genç gördük. Fakat dediğim gibi diğerlerinden daha çok video kaydı mevcuttu bu da demek oluyor ki Flash olarak da ortaya çıkmış olması oldukça muhtemel görünüyor. Bunun yanı sıra Batman'in rüya sekanslarından birinde de kısa bir süre görüldü ve burada diyaloğunun da bulunması Ezra'nın oyunculuğunu görmemizi sağlayan asıl sahneydi. Sadece o kısacık sahneden çıkararak söylüyorum ki Ezra kim ne derse desin şuana kadarki en iyi Flash olacak, hatta belkide kendinden sonraki Flash oyuncularından bile daha büyük bir Flash olarak anılacak.

Aquaman
Deniz altı şehri Atlantis'in hükümdarı, 7 denizin kralı Aquaman (Arthur Curry)'i kısa da olsa görsek de Aquaman hakkında bir şeyler bilmeyen kişiler için farklı izlenimler yaratabilecek bir sahneydi. Elindeki mızrakla denizin altındaki bir kamerayı yok ederken gösterilen Aquaman muhtemelen elindeki mızraktan dolayı birçok bilgisi olmayan arkadaşımız tarafından Poseidon sanılmış bile olabilir.

Cyborg
Cyborg (Victor Stone) her ne kadar Ray Fisher tarafından canlandırılsa da Ray filmde yok gibiydi. Çünkü Cyborg cameosu sadece bir CGI parçasından ibaretti. Cyborg aslında Darkseid teknolojisi ile birleşmiş birisidir. Fakat cameosunda Victor'un robotik tarafını nasıl kazandığını göstermişlerdi ve orada canlı bir teknoloji ile birleşmişti. Asıl sorunda tam olarak bu, o teknoloji nereden geldi? Darkseid'ın daha ortada olmadığını biliyoruz. Uzaylı teknolojisi görebilmemiz içinde gezegene uzaylıların gelip gitmesi gerekir fakat Superman bile film sırasında 18 aydır kendini dünyaya göstermiş ki cameo önceden çekilmiş bir video kaydı olduğu için 18 aydan bile daha az bir zamanda elde edilmesi gereken bir uzaylı teknolojisi lazım ve görülen tek uzaylı ırk olarakta kriptonlular var. Bu da kafamızda birçok soru işareti oluşmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra Cyborg'un solo filmi 2020de vizyona girecek, tabi onu daha öncelerinde Justice League filmlerinde de görecek olsak da sadece orada görsek daha iyi olurdu. Cyborg gibi birisi için solo film bence oldukça gereksiz. Marvel bile her kahramanı için film çekmedi sonuçta. Cyborg yerine oraya Superman veya Batman için bir solo film koyulabilirdi yada bir Green Arrow filmi veya diğer kahramanlar için ikinci bir solo film koyulabilirdi. Yani anlayacağınız yeri oldukça kolay doldurulacak bir film.

Wonder Woman
Batman ve Superman'i saymazsak filmde yer tutan en önemli süperkahraman Wonder Woman'dı. Çünkü onun rolü diğer kahramanlara kıyasla bir cameodan çok daha fazlasıydı. Amazonların güzel ve çekici prensesi Diana'nın filme dahil oluş sebebi Lex'in elinde kendisine ait 100 yıl öncesinden kalma bir fotoğraf bulunmasıydı. Wonder Woman'ın ilk filmi 2017de çıkacak ve o zaman muhtemelen o fotoğrafın hikayesini öğreneceğiz. Fotoğrafta Chris Pine tarafından canlandırılan Steve Trevor'da yer alıyordu. Bu filmde yer alması sebebiyle kendi filmi çıkmadan Gal Gadot'un Wonder Woman rolünü taşıyıp taşıyamayacağını gördük. Çünkü rol için Gal Gadot seçildiğinde bu epey tartışmaya sebep olmuştu. Bu tartışmada bende yer aldım ve benim rolü taşıyıp taşıyamayacağı hakkındaki endişelerimin en temel sebebi Gal Gadot'u hızlı ve öfkeli serisi dışında tanımıyor olmamdı. Çünkü sadece oradan izlemiştim ve buda oyunculuğunu tek tip görmeme neden olmuştu. Bu rolü taşıyacak kadar yetenekli bir oyuncu çıkarsa da (ki çıktı) ben bu rol için daha uzun ve daha beyaz bir Wonder Woman bekliyordum. Bu yüzden ilk seçildiği zamanlar biraz hayal kırıklığı yaşasam da ve Gal Gadot'un tek tip oyunculuğunu görsem de beğendiğim bir oyuncuydu. Filmde kendini sevdirmiş olsa da bence henüz kendini ispatlayamadı. Önümüzdeki sene çıkacak olan filmde Wonder Woman'ın yeterli olup olmadığını göreceğiz.

Batman
Hepimiz fragmanlardan gördüğümüz kadarıyla bile Ben Affleck'in harika bir Batman olacağını biliyorduk. Batman için söylenecek bir söz yok tam anlamıyla dehşet derecede muhteşem bir Batman gördük. Bir çok kişi Batman'in öldürme kuralı olan birisi olmasından dolayı filmde öldürmeye çekinmeyen bir Batman görmek tepkilere yol açsa da filmde gördüğümüz adam 20 senedir Batman ve karanlıklarda savaşan birisi için oldukça normal bir durum. Hem zaten öldürmeme kuralı Batman'in baş düşmanlarının çizgiromanda ilerleyen zamanlarda bir daha karşımıza çıkması için getirilen bir kuraldı. Batman'in daha şiddetli ve öfkeli olan hal ve hareketlerini Robin'in ölümüne bağlamak en tutarlı olanı olarak görünüyor. Bu da ilerde çıkacak olan Batman filmleri için bizi Under the Red Hood beklentisi içine sokmuyor değil.
Herkesin aklında olan bir soruda şu ki "Batman öldürüyorsa neden Joker hala hayatta?" bu soruya birçok alternatif cevap verebiliriz aslında. Bunlardan bir tanesi de nereden biliyorsunuz ki Joker'in hala hayatta olduğunu Suicide Squad'dan dolayı mı? İyi de Suicide Squad filmi Batman v Superman filminden önceki bir zamanda geçecek ve orada da Batman olacak. Belki de Suicide Squad'da Joker ölür. Bunun yanı sıra Joker'in gerçek Joker olmadığına dair teoriler oldukça yaygın durumdaydı zaten BvS çıkmadan öncesinde. Belki de Joker çoktan ölmüştür ve bizim izleyeceğimiz Joker aslında gerçek Joker değildir.

Superman
Superman için bir şey söylememize gerek var mı hiç bilmiyorum. Zaten filmin öncesinde de bildiğimiz bir karakterdi. Henry Cavill bu rol için biçilmiş kaftan resmen.

Lex Luthor (Alexander Luthor)
Milletin filmi kötülemeye yer araması bir yana belkide film izlenildikten sonra en çok eleştirilen kişi Lex Luthor'du. Çizgiromandakine oldukça uzak olan bir Lex görmek kimsenin isteyeceği bir durum değildi. Öte yandan Lex Luthor kel ve şeytani bir iş adamıydı fakat film modern dünyada geçiyor. Şimdi ki zamanda kel ve ciddi iş adamları mı kaldı. Bunun ilk başta bu sebepte olduğunu düşünmüştüm. Modern dünyanın zengin züppesi Lex Luthor fakat sonradan filmi arkadaşlarla masaya yatırdığımızda bir şey fark ettik. Lex Luthor sürekli babasından bahsediyordu. Ben Lex'in ailesi hakkında pek fazla bilgiye sahip birisi değilim bu yüzden filmi izlerken aklıma Smallville dizisinden Lionel Luthor geldi ve bu baba olayını gözardı ettim. Fakat ya Lex'in babası bizim bildiğimiz kel olan Lex Luthor ise. Belkide bizim filmde izlediğimiz Lex Luthor aslında Alexander Luthor Jr.'dır. Sonuçta hepimizin tanıdığı ve bildiği Lex oğluna kendi adını verirse şaşırır mıyız? Tabi ki hayır. Bunun yanı sıra Lex'in Superman'i neden sevmediği filmde hiç işlenmedi.

Lois Lane ve Alfred
Lois'i Man of Steel'de çok sevmiştim ama bu filmde artık gözüme batmaya başladı. Superman'in hayatında çok önemli bir yer tutsa da filmde çok ön plana atıldı ve Alfred ise çok geri planda yer aldı. Amy Adams her ne kadar yetenekli bir oyuncu olsa da bu rol için fazlasıyla yaşlı birisi bence çünkü ilerleyen filmlerde daha da yaşlanacak ve makyaj bile kurtaramayacak bir hal alacak. Alfred ise fragmanlarda çok sevmiştik ve havalı bulmuştuk, öyleydi de ama filmde fragmanda göründüğünden daha fazla görünmedi ne yazık ki

Jimmy Olsen
Superman'in kankası, fotoğrafçı çocuk Jimmy filmde var mıydı yoksa yok muydu tam olarak bizde bilmiyoruz. İlk sahnelerde Lois çöle teröristlerle görüşmeye gittiğinde yanında bulunan fotoğrafçının öldürülmesi bize bu adam Jimmy değil dedirttirdi. Fakat Zack Snyder'in açıkladığına göre o kişi Jimmy'di. Ben ise buna inanmıyorum eğer Zack, Jimmy'i böyle kestirip atsaydı zaten orada o adama bir isimle hitap edilirdi. Bizim öyle düşünmemizi istiyorlar.

Doomsday
Her ne kadar filmde 20 dakikada harcansa da oldukça önemli bir karakterdi. Filmde ilk ortaya çıkışında henüz evrimleşmemiş olan Doomsday evrimleşmeye başladığı sıralarda öldü. Doomsday'i her ne kadar kısa sürede harcamış olsalar bile boş birisi olmadığını gösterdiler. Ölmeden önce Superman'i öldürmesi onun boş birisi olmadığının en büyük göstergesiydi ama Superman/Doomsday animasyonunda bile daha çekişmeli bir savaş izlemiştik. Bunun yanı sıra Doomsday'in yaratılış şekli oldukça basite indirgenmiş ve buda çok saçma olmasına neden olmuş.

DİĞER OLAYLAR
Martha!
Öncelikle bu olaya bir açıklık getirelim. Superman ile Batman'in aynı tarafa geçişinin sebebi ikimizinde annesinin adı Martha hadi gel arkadaş olalım değildi. Batman orada Superman'i öldürecekken Superman'in Martha diye bağırmasının ardından Batman olayı kavrayamadı ve sinirlendi. Lois geldiğinde her şeyin açığa çıkması ile birlikte Batman orada Superman'in de birilerini önemsediğini ve duyguları olduğunu anlamış oldu. Çünkü onun bir uzaylı olduğundan dolayı bu yetilere sahip olduğunu düşünmüyordu. Sonrasında ise Martha'yı kurtaracağına söz verdi. Bunun sebebi ise kendi annesini (Martha'yı) kurtaramadığı için pişmanlık duyuyordu ve bunu Superman'in annesini (Martha'yı) kurtararak telafi etmek istedi. Bir diğer sorun ise Superman orada anne demedi de niye Martha dedi. Bunun sebebini ise ben eğer anne diye bağırsaydı Batman uzaylı annesi (Lara-El) olduğunu düşünür ve yardım etmeyebilirdi diye düşünüyorum. Ayrıca Amerikalıların anne babalarına ismiyle hitap etme alışkanlığını hepimiz biliyoruz.

Superman'e Martha Kent Tehdidi
Superman ve Batman arasında ki kavganın başlangıç sebebi Lex'in Superman'i tehdit etmiş olmasıydı. Batman'i öldürmezse Martha'yi öldüreceğini söylemişti ve bir saat süre vermişti. Burada saçma olan olay ise Martha'yı tahtadan bir binada tutuyorlardı. Bina kurşun bile değil. Superman dünyanın etrafında en fazla 10 dakika turlamasıyla annesini kolaylıkla bulabilirdi. Sanki olay çok düşünülmüş ama mantıklı bir sebep bulunamamış da ilk akla gelen fikri kullanmışlar gibiydi.

Senatör Finch ve Buzlu Çayı
Bence filmdeki en güzel sahnelerden birisiydi. Lex'in bir kavanoz sidiği alıp üstüne "büyük annenin buzlu çayı" yazarak adliyeye göndermesi Lex'in karakterini bize yansıtmış oldu. Bunun yanı sıra Superman'in orada olup da hiçbir şey yapamayışın da ki çaresizlik Lex gibi sıradan bir insanın Superman'in nasıl olursa baş düşmanı olarak görüldüğünün en güzel örneğiydi.

Filmin Müzikleri
Hans Zimmer ve Junkie XL bu müzikler için çok uğraştığı belli, hepsi birbirinden güzeller. Bu adamlar kesinlikle bu işi biliyorlar. Her karakter için farklı müzik yapmalarını hiç hesaba katmıyorum bile. Benim özellikle en sevdiğim Wonder Woman'ın müziği olan "Is She With You?" oldu.

Blu-Ray
Filmin 30 dakikalık kesilmiş sahnesi var. 40 dakika diyen yerlerde var. Bu kesilmiş sahneleri film Bluray olarak satışa çıktığı zaman göreceğiz. Peki bu sahnelerde neler var. Jena Malone tarafından canlandırılacak olan Barbara Gordon kesin var. Ben en iyisi kendi tahminlerimi söyleyeyim size; Dan Amboyer'in hala Green Lantern olduğunu düşündüğümü size önceden (BURADA) söylemiştim. Amboyer kadroda yer alsa da filmde görülmeyen kişilerden ve kesinlikle Superman'in cenazesinde havada geçen F16'lardan birisini onun kullandığını düşünüyorum. Ne de olsa maskenin altındaki adam bir pilot. Bunun yanı sıra flashback olarak bir Joker ve Jason Todd cameosu göreceğimizi düşünüyorum. Sinematik evrende en zengin şirketler arasında Oliver Queen'in şirketi de mevcuttu. Bu da Green Arrow'un DCEU'da yer aldığını gösteriyor. Film çıkmadan bir hafta önce Oliver ile Bruce arasında bir konuşma geçeceği söyleniyordu. Belki kesilmiş sahnelerde bu konuşmada mevcuttur.

Superman'in Ölümü
Superman'in öleceğini filme gittiğim gün spoiler olarak yemiştim açıkçası ama inanmamıştım. Superman her ne kadar öldürülse de hepimiz ilerleyen filmlerde geri geleceğini biliyoruz. Bu birçok farklı şekilde olabilir. Bence Superman/Doomsday animasyonunda ki gibi bir geri dönüş yaparsa güzel olur ama Justice League filmi içinde işlemek bu konuyu pek uygun kaçmaz ama onun öncesinde Man of Steel 2 filmi çıkarsa ve bu konu işlenirse bence oldukça hoş olur. Orada da Doomsday tarafından öldürülünce Superman, Lex dövüş alanından Superman'in kanını alarak onu klonluyor ve herkes o klonu gerçek Superman sanıyor fakat o sırada Superman ölü kalsa da güneş radyasyonundan beslenerek yeniden gücüne ve sağlığına kavuşuyor. Zaten hikaye bu şekilde işlemese bile filmin sonunda mezardan toprak havaya kalktı. Bu olay Man of Steel filminde Superman uçmayı öğrendiği sırada da yaşanmıştı. Yani muhtemelen Superman'in kalbi atmaya başladı bile ama tam sağlığına kavuşamadı.

Sinematik Evrende Askeri Güç
Bu noktaya değinmemin amacı aslında bir şeye dikkat çekmek. Birçok kişi filme çok mantıksız diyor ve neresi mantıksız deyince de eveleyip geveliyor. Marvel filmlerinde şehrin anası belleniyor. Oraya Yenilmezler dışında kimse gelmiyor. Gelen kişiler 1-2 polis ama hiç askeri güç gelmiyor. Şuana kadar çıkan 2 DC filminde de askerler ve hükümet büyük rol oynadı.

NOT: Arkadaşlar bu yazıyı 26 Mart'ta yazmaya başlamıştım ama işim vardı daha ana konuya girmeden bıraktım. Bunun yanı sıra arada yine 1-2 satır yazdım ve bıraktım ta ki şimdiye kadar. Şimdi oturup üşenmeden hepsini yazdım ama geç kaldığım için kısa kesmeye çalışsam da yazı uzadı da uzadı. Ama yinede eksik yerler olabilir. Bir daha ki sefere tembelliği bir kenara bırakıp yazacağım. Bu aksaklık için özür dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Asosyal Kahvehanesi Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Blogger tarafından desteklenmektedir.