İnceleme

Kaptan Amerika: Civil War


Şuana kadar çıkan Marvel filmlerinin sayısı iki haneli rakamlara çıkalı çok oldu ve doğal olarak bu da yanında oldukça büyük ve köklü bir Marvel Sinematik Evreni (MCU) ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. Peki Marvel çizgiroman dünyasında çıkardığı en başarılı eventlerinden birisi olan Civil War'u sinemaya taşıması beklenmedik bir durum muydu? Tabi ki de beklenilen bir filmdi. Marvel, karakterlerinin yarısı kadarının sinema haklarına sahip değilken böyle büyük çaplı bir eventini sinemaya taşıması doğru bir hareket miydi? Tabi ki de hayır! Bu film bir çizgiroman uyarlaması değildi, çizgiroman alıntısı bir filmdi. Sinemaya aktarılması çizgiroman okurları açısından tatmin edemeyeceği bir hikayenin sinematik evrene eklenebilecek en olağan şekilde eklenmiş ve işlenmiş bir filmdi. İşte bu yüzden olayın çizgiroman kısmını tamamen bir köşeye itip sadece film üzerinden yürüyeceğiz. Şimdiden söyleyeyim yazıda çokça Batman v Superman kıyaslamaları olacak hatta muhtemelen yazının tamamında iki filmi kıyaslayacağım.

Açıkça söylemek gerekirse bu film Batman v Superman filminden çok daha iyiydi ama bende BvS'nin bıraktığı etkinin 4/1'ini bile bırakmadı. Filmin ilk yarısı ikinci yarısına göre durgun ama BvS'nin ilk yarısına göre daha tempolu bir o kadarda etkisi düşük geçti. BvS DC sinematik evreninin en başında olması sebebiyle çoğu "sinema" izleyicisinin anlamayacağı kalitede bir film olması sebebiyle çoğu kişi için araya kaynamış bir film olsa da benim beğendiğim bir filmdi. Öte yandan Civil War öyle bir film değildi. MCU artık tüm sinema dünyasına kök salmış bir universe olmasına rağmen Civil War'da karakter pasifliği çokça mevcuttu. Evet görünürde her karakterin belli başlı yükleri vardı ama filmi izledikten sonra filmi güzel bulmamız için bize sebep olan karakterler çok azdı. Filmin tüm sempatisini belli başlı karakterlere yüklemişlerdi.

Ant-Man ve Spider-Man
Söylememe gerek var mı bilmiyorum ama bunlar az önce bahsettiğim o "belli başlı karakterler" eğer bu karakterler olmasaydı film tamamen boştu. Beni haksız bulabilirsiniz belki ama bir düşünün. BvS'de komedi unsurlarına hiç yer verilmemiş tamamen derin bir filmdi. Sıradan bir aksiyon filminde olduğu kadar komedisi vardı. Bir iki tane sözden ibaret ama yinede hikayesi için izlemeye değerdi. Peki filmin komedi boyutu olarak Ant-Man ve Spider-Man'i çıkarsan geriye ne kalırdı. Olayın tüm mizahi boyutu gitti ve geriye ilk bakışımız olan Black Panther'dan başka kayda değer bir şey kalmadı.

Spider-Man ilk defa bir başkasının filminde yer aldı. Bunun yanı sıra önceki serinin iptal edilişinden dolayı daha önce görmediğimiz yepyeni bir Spider-man ile karşı karşıyaydık. Herkes ilk başta Tom Holland seçimini beğenmemiş olsa da filmde kendisini kanıtlamış oldu. Hem Peter Parker'ı hemde Örümcekadam'ı çok iyi bir şekilde oynamıştı ama ne yazık ki çocuğu ben benimseyemedim. Çok güzel hatta mükemmel oynadı evet ama beni her ne kadar tatmin etmiş olsa da yarın başka bir Spiderman gelse hiç üzülmem. Hugh Jackman'ı benimsemiştim benim için başka birisi Wolverine olamaz ve aynı şekilde Ryan Reynolds'ı da benimsedim ve benim için başka birisi Deadpool olamaz ama Tom Holland için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Black Panther
Bu da kayda değer bir başka ve son karakterimizdi. Olaya dahil oluşu belkide en iyi olan karakter buydu. Motivasyonu güzeldi ve bunu bize iyi yansıtmışlardı. Seçilen aktörü çok sevmemin yanı sıra ses tonu ve aksanı ilerleyen zamanlarda çok iyi iş yapacak bir Marvel karakteri olacak gibi duruyor.

Winter Soldier ve Falcon
Captain America'nın iki sidekick'i olan bu ikili arasında tatlı bir çatışma vardı. Bu tatlı çatışma Winter Soldier'e bir sempati duymamızı sağladı.

War Machine, Hawkeye ve Black Widow
Hawkeye tamamen önceki filmlerde var diye filme eklenmişti. War Machine'in filmde olabildiği tek önemli şey Tony'nin çatışma için motivasyonu olmaktan başka bir şey değildi. Üçü de filmde tamamen kalabalık yaratmak için koyulmuş karakterlerdi. Bu bir yandan iyide oldu çünkü Civil War esasında dev bir kadro ve sinematik evrende oldukça küçük bir kadroydu. Sosyal medyada da aşina iseniz zaten film çıkmadan önce yapılan "mahalle kavgası" capslerini görmemiş olmanız imkansız.

The Vision ve Scarlet Witch
Bu iki karakterin farklı takımlarda olma sebepleri ikisini aynı takıma koyduğun anda o takımın direk kazanan taraf olması demekti. İkisi de filmin ağır topları olmasına rağmen önemli karakterler olarak gösterilip pasif bırakıldılar. Bunun yanı sıra Vision benim pekte aşina olduğum birisi değildi. Onun hakkında bildiğim tek şey Martian Manhunter çakması birisi olmasıydı ama bana her anlamda onu andıracağını düşünmezdim. Andırmayı geçelim direk onu izliyor gibiydim. Bu ikilinin beraber yemek yaptığı gibi sahnelerde çizgiromanlarda aralarında olan şeyin MCU'da da olacağına dair yeşil bir ışık

Filmin Kötüsü Zemo ve Motivasyonu
Filmin asıl kötüsü olan Zemo, Avengers'ı birbirine düşürüp yenme planları içerisindeydi ve bunun için gayet haklı bir motivasyonu vardı. Fakat bunu bize göstermediler. Motivasyonu yeterliydi ama işlenmemişti, lafta kaldı.

Hava Alanı Sahnesi
Filmin tartışmasız en iyi sahnesiydi. Eminim ki çoğu insanında filmdeki favori sahnesi bu sahneydi. Çünkü asıl olay burada yaşandı ve filmin final dövüşünden bile daha iyi bir işin yaşandığı bir yerdi. Yeni Spider-Man'imizi adam akıllı gördüğümüz ve bize kendini kanıtladığı yerde burasıydı.

Müzikleri
Batman v Superman müzikleri filmi beğenen beğenmeyen herkesin aklına kazınmıştı. Filmde en çok konuşulan şeyler arasındaydı ama Civil War'da ki müziklerden hiç bahsedilmedi. Açıkçası ben müzik varmıydı onu bile bilmiyorum.

Kamera Açıları
Kamera açılarının çokluğu iyi bir şeydir çoğu zaman çünkü açı çokluğu bize oradaymış hissiyatı verir. Civil War'da da birçok açıdan yansıtıldı. Bunun için çok uğraşıldığı belli oluyordu, dövüşlerden bile daha çok uğraşıldığı yani. Dövüş sahnesinde adamın tek yumruk atışını 3 farklı açıdan göstermişler ve bunu her hareketinde yapmışlar. Dövüş sahneleri görüldüğü kadar havalı değil şişirilmişti.

Black Panther ve Zemo
Black Panther babasının ölümünden sorumlu kişi olan Zemo'yla yüzleştiğinde öldürmekten vazgeçmesi asilce bir hareketti fakat onun kendini öldürmesini önlemesi bence oldukça yanlış bir hareketti. İlerde işleyebilecekleri çok fazla villain varken Zemo'yu yedekte tutması oldukça saçmaydı. Yada şöyle diyeyim umarım ilerde Zemo karşımıza çıkacak diye ölmesine izin vermemiştir çünkü Marvel izleyen çocuklar etkilenmesin diye böyle bir şeyi yapmış olamaz nede olsa Marvel "çocuksu" değil.

Öncelikle bu kıyaslamayı yapmamın nedeni Civil War'u eleştirmek değil Marvel'ı da severim ama DCciyimdir kimseyi kandırma gibi bir niyetim yok ama objektiflikten yanayım ve olabildiğince objektif bir yaklaşım sergileme peşindeyim.

Daha Heyecan Verici Villain Vardı
BvS'de Superman ve Batman kapışacaktı ve bu durum Civil War'da Captain America ve İron Man içinde geçerliydi fakat olayın arka yüzünde hep kötü adamlar olur ve oldu da ama Civil War'da bu kötü adamlar (villain) BvS'ye bakınca oldukça sönük kişilerdi. Sonuçta Zemo ve Crossbones bir Lex Luthor veya bir Doomsday değillerdi.

Sevilen Bir Karakterin Cenazesi
İki filmde de cenaze yaşandı ve bu Marvel kanadında Peggy Carter, DC kanadında ise Clark Kent cenazesi olarak gerçekleşti. Herhalde Clark Kent isminde ki devliği burada açmama gerek yoktur.

Daha Uygun/Tutarlı Tonlar Vardı
Batman v Superman oldukça derin ve karanlık bir filmdi. Haliyle de daha karanlık tonlar film için uygundu ve kullanıldı. Öte yandan Robert Downey Jr (İronman)'ın "Marvel'ın Gotfather'ı" diye nitelendirdiği bu filmin karanlık olup olmadığı bile belli değildi ki uygun tonlar işlenmiş olsun.

Kavga İçin Motivasyonları
BvS'de ilk perde sırf Batman'in Superman'i neden indirmek istediğine ayrılmıştı. Çoğu kişi buradaki motivasyonu kavrayamasa da ortada büyük bir motivasyon vardı. Civil War'a baktığımızda ise yukarıda Zemo'nun motivasyonunu ne kadar yerinde bulduysam Tony ve Steve arasındaki kavganın motivasyonunu o kadar zayıf buldum. Tabi bunu final kavgası için söyleyemem orada Tony'nin kendince gayet haklı gerekçeleri vardı ama ilk kavga zaten orada başlamamıştı.

Daha Tatmin Edici Bir Son
Batman v Superman'de çok fazla bir yere bağlanmayan olay vardı deniyor ama bence tam tersi Civil War öyleydi. BvS'de ana hikayesi sonuçlandı. Öte yandan Civil War'un işlemesi gereken tek olay örgüsü de hiçbir amaca bağlanmadan sonlandı. Filmden çıktığım an Civil War benim için bitmişti. Üzerimde zerre etki bırakmamıştı.

Bir Kahramanını Öldürme Cesareti Gösterdi
Evet Batman v Superman filminde Batman ve Superman kapışacak dendi ve bunun yanında başka kapışmalarda gerçekleşti ve ikisinden birisi öldü. Burada rast gele, adı sanı bilinmeyen bir süper kahramandan bahsetmiyorum. Burada SUPERMANden bahsediyorum! Peki Civil War kanadına bakınca ne görüyoruz. İronman ve Captain America kapıştı ve ikisi değil tüm takım sapasağlam. Olayın ciddiyeti varmış gibi görünsün diye War Machine sakat kaldı bir tek hasar buydu. Öte yandan bir ölüm yaşanmadı. Üstelik çizgiromanında ölüm yaşanan bir film uyarlamasında kimseye bir şey olmadı.

Benim filme puanım 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Asosyal Kahvehanesi Designed by Templateism.com Copyright © 2016

Blogger tarafından desteklenmektedir.